Neta Posted August 1 Share Posted August 1 Седмица 6-я по Пятидесятнице, четверг ☦️ Памяти святых: - преподобной Макрины Каппадокийской, сестры святителя Василия Великого (380); - преподобного Дия Константинопольского, игумена (ок. 430). Литургический цвет: 🟡 Чтения дня: Апостол: 1Кор.3:18-23 Евангелие: Мф.13:36–43 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted August 2 Share Posted August 2 2 августа (20 июля ст.ст.), пятница 🟡 Седмица 6-я по Пятидесятнице Постный день. Глас 4-й ☦️ Памяти святых: - пророка Илии (IX в. до Р. Х.). 🎶 Тропарь, глас 4: Во плоти Ангел,/ пророков основание,/ вторый Предтеча пришествия Христова Илия славный,/ свыше пославый Елисееви благодать,/ недуги отгоняти/ и прокаженныя очищати,// темже и почитающим его точит исцеления. 🎶 Кондак, глас 2: Пророче и провидче великих дел Бога нашего,/ Илие великоимените,/ вещанием твоим уставивый водоточныя облаки,// моли о нас единаго Человеколюбца. 🎶 Величание: Величаем тя,/ святый славный пророче Божий Илие,/ и чтим, еже на Небеса/ на колеснице огненней,// преславное восхождение твое. 📖 Чтения дня: Пророка: Апостол: Иак.5:10–20 Евангелие: Лк.4:22–30 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted August 6 Share Posted August 6 6 августа (24 июля ст.ст.), вторник Седмица 7-я по Пятидесятнице Памяти святых: - мученицы Христины Тирской (ок. 300); - мучеников благоверных князей Бориса и Глеба, во Святом Крещении Романа и Давида (1015). Тропарь святых Бориса и Глеба, глас 2: Правдивая страстотерпца/ и истинная Евангелия Христова послушателя,/ целомудренный Романе с незлобивым Давидом,/ не сопротив стаста врагу сущу брату,/ убивающему телеса ваша,/ душам же коснутися не могущу./ Да плачется убо злый властолюбец,/ вы же радующеся с лики Ангельскими,/ предстояще Святей Троице,/ молитеся о державе сродников ваших, богоугодней быти,// и сыновом Российским спастися. Чтения дня: Рядовые: 1Кор.6:20-7:12 Мф.14:1–13 Благоверных князей: Рим.8:28–39 Ин.15:17–16:2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted August 7 Share Posted August 7 🗓 7 августа (25 июля ст.ст.), среда 🟡 Седмица 7-я по Пятидесятнице ☦️ Памяти святых: - Успение праведной Анны, матери Пресвятой Богородицы; - святых жен Олимпиады, диаконисы (409) и преподобной Евпраксии девы, Тавеннской (413). 🎶 Тропарь Успению праведной Анны, глас 4: Жизнь рождшую во чреве носила еси, Чистую Богоматерь,/ Богомудрая Анно./ Темже к приятию Небесному, идеже веселящихся жилище,/ в славе радующися, ныне преставилася еси,/ чтущим тя любовию/ прегрешений просящи очищение,// присноблаженная. 📖 Чтения дня: Рядовые: 1Кор.7:12-24 Мф.14:35–15:11 Праведной Анны: Гал.4:22–31 Лк.8:16–21 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted August 8 Share Posted August 8 🗓 8 августа (26 июля ст.ст.), четверг 🟡 Седмица 7-я по Пятидесятнице ☦️ Памяти святых: - священномученика Ермолая Никомидийского (ок. 305); - преподобномученицы Параскевы Римской (138–161). 📖 Чтения дня: Апостол: 1Кор.7:24-35 Евангелие: Мф.15:12–21 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted August 10 Share Posted August 10 10 августа (28 июля ст.ст.), суббота Седмица 7-я по Пятидесятнице Памяти святых: - Смоленской иконы Божией Матери, именуемой «Одигитрия» (Путеводительница) (принесена из Царьграда в 1046 г.); - апостолов от 70-ти Прохора, Никанора, Тимона и Пармена диаконов (I). Тропарь Богородице, глас 4: К Богородице прилежно ныне притецем,/ грешнии и смиреннии, и припадем,/ в покаянии зовуще из глубины души:/ Владычице, помози, на ны милосердовавши,/ потщися, погибаем от множества прегрешений,/ не отврати Твоя рабы тщи,// Тя бо и едину надежду имамы. Кондак Богородице, глас 6: Предстательство христиан непостыдное,/ ходатайство ко Творцу непреложное,/ не презри грешных молений гласы,/ но предвари, яко Благая, на помощь нас,/ верно зовущих Ти:/ ускори на молитву и потщися на умоление,// предстательствующи присно, Богородице, чтущих Тя. Чтения дня: Рядовые: Рим.12:1–3 Мф.10:37–11:1 Богородицы: Флп.2:5–11 Лк.10:38–42,11:27–28 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted August 11 Share Posted August 11 11 августа (29 июля ст.ст.), воскресенье 🟡 Неделя 7-я по Пятидесятнице Памяти святых: - мученика Каллиника Киликийского (III–IV). Тропарь воскресный, глас 6: Ангельския силы на гробе Твоем,/ и стрегущии омертвеша,/ и стояше Мария во гробе,/ ищущи Пречистаго Тела Твоего./ Пленил еси ад, не искусився от него;/ сретил еси Деву, Даруяй живот.// Воскресый из мертвых, Господи, слава Тебе. Кондак воскресный, глас 6: Живоначальною дланию/ умершия от мрачных удолий,/ Жизнодавец, воскресив всех Христос Бог,/ воскресение подаде человеческому роду:/ есть бо всех Спаситель,// Воскресение и Живот, и Бог всех. Чтения дня: На утрене: Ин.20:1–10 На Литургии: Рим.15:1–7 Мф.9:27–35 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted August 12 Share Posted August 12 12 августа (30 июля ст.ст.), понедельник 🟡 Седмица 8-я по Пятидесятнице Памяти святых: - апостолов от 70-ти Силы, Силуана, Крискента, Епенета и Андроника (I). Тропарь святым апостолам, глас 3: Лик пяточисленный апостол Христовых песньми восхвалим,/ Силу, Силуана, Крискента, Андроника со Епенетом,/ сии бо идольскую лесть обличиша/ и, неверныя в веру уловивше,// молят непрестанно о всех, память их величающих. Чтения дня: Апостол: 1Кор.9:13-18 Евангелие: Мф.16:1–6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted August 13 Share Posted August 13 13 августа (31 июля ст.ст.), вторник 🟡 Седмица 8-я по Пятидесятнице Заговение на Успенский пост Памяти святых и праздники: - Предпразднство Изнесения Честных Древ Животворящего Креста Господня; - праведного Евдокима Каппадокиянина (IX). Тропарь Креста Господня, глас 1: Спаси, Господи, люди Твоя/ и благослови достояние Твое,/ победы на сопротивныя даруя// и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство. Тропарь праведному Евдокиму, глас 4: От земли воззвавый тя к Небесным селением/ соблюдает и по смерти невредимо тело твое, святе Евдокиме:/ ты бо в целомудрии и чистом жительстве, блаженне,/ жительствовал еси, не осквернив плоти.// Темже со дерзновением моли Христа Бога спастися нам. Чтения дня: Вторника: 1Кор.10:5-12 Мф.16:6–12 Среды: 1Кор.10:12-22 Мф.16:20–24 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted August 15 Share Posted August 15 15 августа (2 августа ст.ст.), четверг 🟡 Седмица 8-я по Пятидесятнице Успенский пост Памяти святых и праздники: перенесение из Иерусалима в Константинополь мощей первомученика Стефана, архидиакона (ок. 428). Песнопения из богослужений: Тропарь святого Стефана, глас 4: Царским венцем венчася/ твой верх от страданий,/ яже претерпел еси по Христе Бозе,/ мучеников первострадальче Стефане,/ ты бо, иудейское обличивый неистовство,/ видел еси твоего Спаса одесную Отца:// Того убо моли о душах наших. Чтения дня: Апостол: 1Кор.10:28-11:7. Евангелие: Мф.16:24–28. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted August 16 Share Posted August 16 16 августа (3 августа ст.ст.), пятница 🟡 Седмица 8-я по Пятидесятнице Успенский пост Память святых и праздники: преподобных Исаакия, Далмата и Фавста (IV–V). Песнопения из богослужения: Тропарь святых, глас 4: Боже отец наших,/ творяй присно с нами по Твоей кротости,/ не отстави милость Твою от нас,/ но молитвами их// в мире управи живот наш. Чтения дня: Апостол: 1Кор.11:8-22. Евангелие: Мф.17:10–18. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted August 19 Share Posted August 19 19 августа (6 августа ст.ст.), понедельник Седмица 9-я по Пятидесятнице Успенский пост Памяти святых и праздники: Преображение Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа. Песнопения из богослужений: Тропарь, глас 7: Преобразился еси на горе, Христе Боже,/ показавый учеником Твоим славу Твою,/ якоже можаху,/ да возсияет и нам, грешным,/ свет Твой присносущный/ молитвами Богородицы,// Светодавче, слава Тебе. Кондак, глас 7: На горе преобразился еси,/ и якоже вмещаху ученицы Твои,/ славу Твою, Христе Боже, видеша,/ да егда Тя узрят распинаема,/ страдание убо уразумеют вольное,/ мирове же проповедят,// яко Ты еси воистину Отчее сияние. Величание: Величаем Тя,/ Живодавче Христе,/ и почитаем пречистыя плоти Твоея/ преславное Преображение. Чтения дня: На Утрене: Лк.9:28–36. На Литургии: 2Пет.1:10-19. Мф.17:1–9. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted August 20 Share Posted August 20 20 августа (7 августа ст.ст.), вторник Седмица 9-я по Пятидесятнице Успенский пост Памяти святых и праздники: попразднство Преображения Господня; преподобномученика Дометия Персянина, иеродиакона, и двух учеников его (363). Песнопения из богослужений: Тропарь святому Дометию, глас 4: Постнически предподвизався на горе,/ умная врагов ополчения/ всеоружием Креста погубил еси, всеблаженне./ Паки же ко страдальчеству мужески облеклся еси,/ убив Копронима мечем веры,/ и обоих ради венчался еси от Бога,// преподобномучениче Дометие приснопамятне. Чтения дня: Апостол: 1Кор.12:12-26. Евангелие: Мф.18:18–22,19:1–2,13–15. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted August 28 Share Posted August 28 28 августа (15 августа ст.ст.), среда Седмица 10-я по Пятидесятнице УСПЕНИЕ ПРЕСВЯТОЙ БОГОРОДИЦЫ Тропарь, глас 1: В рождестве девство сохранила еси,/ во успении мира не оставила еси, Богородице,/ преставилася еси к животу, Мати сущи Живота,// и молитвами Твоими избавляеши от смерти души наша. Кондак, глас 2: В молитвах неусыпающую Богородицу/ и в предстательствах непреложное упование/ гроб и умерщвление не удержаста:/ якоже бо Живота Матерь/ к животу престави// во утробу Вселивыйся приснодевственную. Величание: Величаем Тя, Пренепорочная Мати Христа Бога нашего, и всеславное славим Успение Твое. Чтения дня: Апостол: Флп.2:5–11. Евангелие: Лк.10:38–42,11:27–28. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted September 14 Share Posted September 14 Начало индикта ☦️ 🔸 14 сентября (1 сентября по ст.ст.) в византийском обряде наступает церковное новолетие – начало нового церковного года, которое в соответствии с византийской традицией именуется Началом индикта ✨ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted September 15 Share Posted September 15 🗓️ 15 сентября (2 сентября ст.ст.), воскресенье 🟡 Неделя 12-я по Пятидесятнице ☦️ Памяти святых: - мученика Маманта (275); - святителя Иоанна Постника, патриарха Цареградского (595). 🎶 Тропарь воскресный, глас 3: Да веселятся небесная,/ да радуются земная,/ яко сотвори державу/ мышцею Своею Господь,/ попра смертию смерть,/ первенец мертвых бысть;/ из чрева адова избави нас,// и подаде мирови велию милость. 📖 Чтения дня: Апостол: 1Кор.15:1-11. Евангелие: Мф.19:16–26. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted September 20 Share Posted September 20 20 сентября (7 сентября ст.ст.), пятница 🟡 Седмица 13-я по Пятидесятнице Предпразднство Рождества Пресвятой Богородицы Памяти святых: - мученика Созонта Помпеольского (Киликийского) (ок. 304). Тропарь Предпразднства Рождества Пресвятой Богородицы, глас 4: От ко́рене Иессе́ева и от чресл Дави́довых/ Богоотрокови́ца Мариа́м ражда́ется днесь нам,/ ра́достию бо ра́дуются вся́ческая и обновля́ются./ Сра́дуйтеся ку́пно, Не́бо и земля́!/ Восхвали́те Ю́, оте́чествия язы́ков!/ Иоаки́м весели́тся, и А́нна торжеству́ет, зову́щи:// непло́ды ражда́ет Богоро́дицу и Пита́тельницу Жи́зни на́шея. Чтения дня: 2Кор.11:5-21. Мк.4:1–9. За субботу: 1Кор.2:6-9. Мф.22:15–22. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted September 21 Share Posted September 21 🗓 21 сентября (8 сентября ст.ст.), суббота 🔵 Седмица 13-я по Пятидесятнице. Суббота перед Воздвижением Рождество Пресвятой Владычицы нашей Богородицы и Приснодевы Марии ✨ 🎶 Тропарь, глас 4: Рождество́ Твое́, Богоро́дице Де́во,/ ра́дость возвести́ всей вселе́нней:/ из Тебе́ бо возсия́ Со́лнце пра́вды Христо́с Бог наш,/ и, разруши́в кля́тву, даде́ благослове́ние,// и, упраздни́в сме́рть, дарова́ нам живо́т ве́чный. 🎶 Кондак, глас 4: Иоаки́м и А́нна поноше́ния безча́дства,/ и Ада́м и Е́ва от тли сме́ртныя свободи́стася, Пречи́стая,/ во святе́м рождестве́ Твое́м./ То пра́зднуют и лю́дие Твои́,/ вины́ прегреше́ний изба́вльшеся,/ внегда́ зва́ти Ти:// непло́ды ражда́ет Богоро́дицу и пита́тельницу Жи́зни на́шея. 🎶 Величание: Велича́ем Тя, Пресвята́я Де́во, и чтим святы́х Твои́х роди́телей, и всесла́вное сла́вим Рождество́ Твое́. 📖 Чтения дня: Апостол: Флп.2:5–11. Евангелие: Лк.10:38–42,11:27–28. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted September 22 Share Posted September 22 22 сентября (9 сентября ст.ст.), воскресенье 🔵 Неделя 13-я по Пятидесятнице Попразднство Рождества Пресвятой Богородицы (https://t.me/byzcath/325) ✨ ☦️ Памяти святых: - праведных Богоотец Иоакима и Анны; - мученика Севериана Севастийского (320). 🎼 Из богослужения: Тропарь воскресный, глас 4 Све́тлую воскресе́ния про́поведь/ от А́нгела уве́деша Госпо́дни учени́цы/ и пра́деднее осужде́ние отве́ргша,/ апо́столом хва́лящася глаго́лаху:/ испрове́ржеся сме́рть,/ воскре́се Христо́с Бо́г,// да́руяй ми́рови ве́лию ми́лость. Кондак воскресный, глас 4 Спа́с и Изба́витель мо́й/ из гро́ба, я́ко Бо́г,/ воскреси́ от у́з земноро́дныя,/ и врата́ а́дова сокруши́,// и я́ко Влады́ка воскре́се тридне́вен. 📖 Чтения дня: Недели пред Воздвижением: Гал.6:11–18. Ин.3:13–17. Рядовые: 1Кор.16:13-24. Мф.21:33–42. Богоотцов: Гал.4:22–31. Лк.8:16–21. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted September 24 Share Posted September 24 🔹 25 сентября - Отдание праздника Рождества Пресвятой Богородицы. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted September 27 Share Posted September 27 27 сентября (14 сентября ст.ст.), пятница 🟣 Седмица 14-я по Пятидесятнице Всемирное Воздвижение Честнаго и Животворящаго Креста ✝️ Тропарь, глас 1: Спаси́, Го́споди, лю́ди Твоя́/ и благослови́ достоя́ние Твое́,/ побе́ды на сопроти́вныя да́руя// и Твое́ сохраня́я Кресто́м Твои́м жи́тельство. Кондак, глас 4: Вознесы́йся на Крест во́лею,/ тезоимени́тому Твоему́ но́вому жи́тельству щедро́ты Твоя́ да́руй, Христе́ Бо́же,/ возвесели́ нас си́лою Твое́ю,/ побе́ды дая́ нам на сопоста́ты,/ посо́бие иму́щим Твое́ ору́жие ми́ра,// непобеди́мую побе́ду. Величание: Велича́ем Тя,/ Живода́вче Христе́,/ и чтим Крест Твой святы́й,/ и́мже нас спа́сл еси́// от рабо́ты вра́жия. 📖 Чтения дня: Апостол: 1Кор.1:18-24 Евангелие: Ин.19:6–11,13–20,25–28,30–35 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted September 28 Share Posted September 28 28 сентября (15 сентября ст.ст.), суббота 🟣 Седмица 14-я по Пятидесятнице Суббота по Воздвижении ✝️ ☦️ Памяти святых: - великомученика Никиты Готфского (ок. 372). 🎶 Ин тропарь великомученика, глас 4: Крест Христо́в, я́ко не́кое ору́жие усе́рдно восприи́м,/ и к боре́нию враго́в прите́кл еси́,/ и за Христа́ пострада́в,/ последи́ огне́м свяще́нную твою́ ду́шу Го́споду пре́дал еси́:/ отону́дуже и даро́в исцеле́ния/ от Него́ сподо́бился еси́ прия́ти,/ великому́чениче Ники́то./ Моли́ Христа́ Бо́га// спасти́ся душа́м на́шим. 📖 Чтения дня: Субботы по Воздвижении: 1Кор.1:26-29. Ин.8:21–30. Рядовые: 1Кор.4:1-5. Мф.23:1–12. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted September 29 Share Posted September 29 29 сентября (16 сентября ст.ст.), воскресенье 🟣 Неделя 14-я по Пятидесятнице Попразднство Воздвижения Честного и Животворящего Креста Господня ✝️ ☦️ Памяти святых: - великомученицы Евфимии Всехвальной (304). 🎼 Песнопения из богослужения: Стихира евангельская 3-я: Магдали́не Мари́и, Спа́сово благовеству́ющей из ме́ртвых воскресе́ние и явле́ние, не ве́рующе же ученицы́, поноси́ми бы́ша о жестосе́рдии: но зна́меньми вооружи́вшеся и чудесы́, ко пропове́данию посыла́хуся. И Ты́ у́бо Го́споди, к нача́льному све́ту возне́слся еси́ Отцу́: они́ же пропове́даша всю́ду сло́во, чудесы́ уверя́юще. Те́мже просвети́вшеся те́ми, сла́вим Твое́ е́же из ме́ртвых воскресе́ние, Человеколю́бче Го́споди. 📖 Чтения дня: Недели по Воздвижении: Гал.2:16–20. Мк.8:34–9:1. Рядовые: 2Кор.1:21-2:4. Мф.22:1–14. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted October 3 Share Posted October 3 3 октября (20 сентября ст.ст.), четверг 🟣 Седмица 15-я по Пятидесятнице Попразднство Воздвижения Честного и Животворящего Креста Господня ✝️ ☦️ Памяти святых: - великомученика Евстафия Плакиды, жены его мученицы Феопистии и чад их мчч. Агапия и Феописта (ок. 118); - мучеников и исповедников благоверного князя Михаила Черниговского и боярина его Феодора, чудотворцев (1245). 🎼 Из богослужения: Ин Тропарь мучеников Михаила и Феодора, глас 3: Блаже́ннии апо́столом равноче́стнии, / прия́ли есте́ вене́ц от Христа́, / зане́же того́ досто́йни, / Михаи́ле богому́дре и Фео́доре ди́вне, / ми́р мі́рови испроси́те // и душа́м на́шым ве́лию ми́лость. 📖 Чтения дня: Апостол: Гал.3:23–4:5. Евангелие: Лк.4:16–22. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted October 4 Share Posted October 4 4 октября (21 сентября ст.ст.), пятница 🟣 Седмица 15-я по Пятидесятнице Отдание праздника Воздвижения Животворящего Креста Господня Памяти святых: Апостола от 70-ти Кодрата (ок. 130). Чтения дня: Апостол: Гал.4:8–21 (зачало 210). Евангелие: Лк.4:22–30 (зачало 14). Подробнее: Католический Календарь ВО https://t.me/byzcath 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts