Neta Posted June 4 Share Posted June 4 4 июня (22 мая ст.ст.), вторник Седмица 5-я по Пасхе Поста нет. Глас 4-й Мч. Василиска (ок. 308). Святой мученик Василиск был племянником святого мученика Феодора Тирона (память 17 февраля) и пострадал с его братьями Евтропием и Клеоником во время гонения на христиан императора Максимиана Галерия (305–311). Святые мученики Клеоник и Евтропий были распяты на крестах (память их 3 марта), а мученик Василиск был отправлен в Команы, где содержался в темнице. Когда, наконец, мученик предстал перед Агриппой, тот повелел ему принести жертву языческим богам. Мученик ответил: "Я всякий час приношу Богу жертву хвалы и благодарения". Его повели в капище, где на святого Василиска мгновенно с неба сошел огонь, который сжег капище, а стоявших в нем идолов сокрушил в прах. Тогда Агриппа в бессильной ярости приказал отсечь святому Василиску голову, а тело его бросить в реку. Кончина мученика последовала в 308 году. Чтения дня: Деян.12:25–13:12 (зач. 31). Ин.8:51–59 (зач. 33). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 5 Share Posted June 5 5 июня (23 мая ст.ст.), среда* 🔴 Седмица 5-я по Пасхе** Постный день. Глас 4-й ☦️ РКЦВО празднует***: - отдание праздника Преполовения Пятидесятницы; - обретение мощей свт. Леонтия, епископа Ростовского (1164); - преподобной Евфросинии, игумении Полоцкой (1173); - прп. Михаила исп., епископа Синадского (Фригийского) (821). 📖 Чтения дня: Деян.13:13–24 (зач. 32). Ин.6:5–14 (зач. 18). ------------------ *новый день в византийской традиции начинается с вечера. **цвет кружка обозначает цвет облачения священнослужителей и утвари в храме. ***жирным отмечены бденные праздники (накануне совершается Всенощное бдение); жирным курсивом - памяти святых, в честь которых совершается полиелейное богослужение; курсивом - славословные службы; обычным шрифтом - шестеричные и четверичные. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 6 Share Posted June 6 6 июня (24 мая ст.ст.), четверг 🔴 Седмица 5-я по Пасхе Поста нет. Глас 4-й ☦️ РКЦВО празднует: - прп. Симеона Столпника на Дивной горе, пресвитера (596); - прп. Никиты, столпника Переяславского (1186). 📖 Чтения дня: Деян.14:20–27 (зач. 35). Ин.9:39–10:9 (зач. 35). Прп.: Кол.3:12–16 (зач. 258). Мф.11:27–30 (зач. 43). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 7 Share Posted June 7 7 июня (25 мая ст.ст.), пятница 🔴 Седмица 5-я по Пасхе Постный день. Глас 4-й ☦️ РКЦВО празднует: - Третье обретение главы Пророка, Предтечи и Крестителя Господня Иоанна (ок. 850). 🎶 Тропарь третьему обретению главы Иоанна Предтечи, глас 4: Яко Божественное сокровище сокровенное в земли,/ Христос откры главу твою нам, пророче и Предтече./ Вси убо сошедшеся в сея обретение,/ песньми богоглаголивыми Спаса воспоим,// спасающа нас от тления молитвами твоими. Перевод: Как Божественное сокровище, сокрытое в земле, Христос открыл нам главу твою, пророк и Предтеча. Мы же все, собравшись в честь ее обретения, песнями Богодухновенными Спасителя воспоем, спасающего нас от тления молитвами твоими. 📖 Чтения дня: Утр. – Лк.7:17–30 (зач. 31). Лит. – Деян.15:5–34 (зач. 36). Ин.10:17–28 (зач. 37). Предтечи: 2Кор.4:6-15 (зач. 176). Мф.11:2–15 (зач. 40). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 8 Share Posted June 8 8 июня (26 мая ст.ст.), суббота 🔴 Седмица 5-я по Пасхе Поста нет. Глас 4-й ☦️ РКЦВО празднует: Апостола от 70-ти Карпа. 🎶 Тропарь апостолу Карпу, епископу Берийскому, глас 3: Апостоле святый Карпе,/ моли Милостиваго Бога,/ да прегрешений оставление// подаст душам нашим. Перевод: Апостол святой Карп, умоли милостивого Бога, да согрешений прощение подаст Он душам нашим. 📖 Чтения дня: Деян.15:35–41 (зач. 37). Ин.10:27–38 (зач. 38). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 8 Share Posted June 8 9 июня (27 мая ст.ст.), воскресенье 🔴 Неделя 6-я по Пасхе, о слепом. Поста нет, глас 5-й ☦️ РКЦВО празднует: - Сщмч. Ферапонта, епископа Сардийского (III). 🎶 Тропарь Недели о слепом, глас 5: Собезначальное Слово Отцу и Духови,/ от Девы рождшееся на спасение наше,/ воспоим, вернии, и поклонимся,/ яко благоволи плотию взыти на крест,/ и смерть претерпети,/ и воскресити умершия// славным воскресением Своим. 🎶 Кондак Недели о слепом, глас 4: Душевныма очима ослеплен,/ к Тебе, Христе, прихожду,/ якоже слепый от рождения,/ покаянием зову Ти:// Ты сущих во тьме Свет пресветлый. 📖 Чтения дня: Утр. – Ин.20:11–18 (зач. 64). Лит. – Деян.16:16–34 (зач. 38). Ин.9:1–38 (зач. 34). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 10 Share Posted June 10 10 июня (28 мая ст.ст.), понедельник 🔴 Седмица 6-я по Пасхе Поста нет. Глас 5-й ☦️ РКЦВО празднует: - свт. Игнатия Ростовского, епископа (1288); - прп. Никиты исп., епископа Халкидонского (IX). 🎶 Тропарь святителю Игнатию, епископу Ростовскому, глас 4: Благоверия просвещся учении,/ святительства прием паству/ и апостолов наследник быв,/ тем приял еси от Бога дар чудес, святителю отче Игнатие,/ моли Христа Бога,// да спасет души наша. 🎶 Тропарь преподобному Никите исповеднику, епископу Халкидонскому, глас 4: Правило веры и образ кротости,/ воздержания учителя/ яви тя стаду твоему,/ Яже вещей истина./ Сего ради стяжал еси смирением высокая,/ нищетою богатая,/ отче Никито,/ моли Христа Бога// спастися душам нашим. 📖 Чтения дня: Деян.17:1–15 (зач. 39). Ин.11:47–57 (зач. 40). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 11 Share Posted June 11 11 июня (29 мая ст.ст.), вторник Седмица 6-я по Пасхе. Поста нет, глас 5-й РКЦВО празднует: - прмц. Феодосии девы (730). Тропарь преподобномученице Феодосии деве, Константинопольской, глас 4: Добродетель благоприятно, мученице, постигла еси,/ Христово приятелище бывши чистое,/ и Святаго Духа дом возлюблен;/ отнюдуже посрамила еси врага, борющаго род человеческий,/ добре страдавшая,/ и посекла еси Копронима, Феодосие, мечем веры,/ и к чертогу Небесному преставилася еси, радующися./ Тебе верою чтущим// присно проси велия милости. Перевод: Ты благоугодно достигла добродетелей, мученица, была чистой обителью Христовой и возлюбленным домом Святого Духа. Потому и посрамила ты врага, враждующего с родом человеческим, мученически пострадавшая, и поразила гонителя, Феодосия, мечом веры, и к чертогу Небесному преставилась ты, радуясь. Для всех, почитающих тебя с верою, испроси великую милость. Чтения дня: Деян.17:19–28 (зач. 40 от полу). Ин.12:19–36 (зач. 42). Источник: https://t.me/byzcath/192 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 12 Share Posted June 12 🗓️ 12 июня (30 мая ст.ст.), среда 🔴 Седмица 6-я по Пасхе. Постный день. Глас 5-й ☦️ РКЦВО празднует: - отдание праздника Пасхи; - предпразднство Вознесения Господня; - прп. Исаакия, игумена обители Далматской (383). 🎶 Тропарь преподобному Исаакию Далматскому, глас 8: В тебе, отче, известно спасеся еже по образу:/ приим бо крест, последовал еси Христу/ и дея учил еси презирати убо плоть, преходит бо,/ прилежати же о души вещи безсмертней.// Темже и со Ангелы срадуется, преподобне Исаакие, дух твой. 📖 Чтения дня: Деян.18:22–28 (зач. 41). Ин.12:36–47 (зач. 43). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 12 Share Posted June 12 13 июля (31 мая ст.ст.), четверг ⚪️ Седмица 6-я по Пасхе. Поста нет. Глас 5-й ☦️ РКЦВО празднует Вознесение Господне. Памяти святых: - ап. от 70-ти Ерма (Ермия) (I); - мч. Ермия Команского (II). 🎶 Тропарь Вознесению Господню, глас 4: Вознеслся еси во славе, Христе Боже наш,/ радость сотворивый учеником,/ обетованием Святаго Духа,/ извещенным им бывшим благословением,// яко Ты еси Сын Божий, Избавитель мира. 🎶 Кондак Вознесению Господню, глас 6: Еже о нас исполнив смотрение,/ и яже на земли соединив Небесным,/ вознеслся еси во славе, Христе Боже наш,/ никакоже отлучаяся,/ но пребывая неотступный,/ и вопия любящим Тя:// Аз есмь с вами и никтоже на вы. 📖 Чтения дня: Утр. – Мк.16:9–20 (зач. 71). Лит. – Деян.1:1–12 (зач. 1). Лк.24:36–53 (зач. 114). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 14 Share Posted June 14 14 июня (1 июня ст.ст.), пятница Седмица 6-я по Пасхе. Постный день. Глас 5-й Попразднство Вознесения Господня Памяти святых: - Мчч. Иустина Философа и иже с ним (166). Кондак мученику Иустину Философу, глас 2: Премудростию Божественных твоих словес, Иустине,/ Церковь Божия вся украсившися,/ жития твоего светлостию мир освещает,/ излияния же ради крове венец прием/ и со Ангелы предстоя Христу,// моли непрестанно о всех нас. Чтения дня: Деян.19:1–8 (зач. 42). Ин.14:1–11 (зач. 47). Источник: https://t.me/byzcath/196 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 16 Share Posted June 16 15 июня (2 июня ст.ст.), суббота Седмица 6-я по Пасхе. Поста нет. Глас 5-й Попразднство Вознесения Господня Памяти святых: - свт. Никифора исп., патриарха Константинопольского (828). Кондак святителю Никифору, патриарху Константинопольскому, исповеднику, глас 1: Лик патриаршеский святую твою память/ хвалами и песньми, Никифоре, чествует,/ в преложении бо прият душу твою, славне./ Тем днесь честная Церковь, величающи Христа Царя,// славит Единаго Человеколюбца. Чтения дня: Деян.20:7–12 (зач. 43). Ин.14:10–21 (зач. 48). Источник: https://t.me/byzcath/197 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 16 Share Posted June 16 16 июня (3 июня ст.ст.), воскресенье Неделя 7-я по Пасхе, святых отцов I Вселенского Собора. Поста нет. Глас 6-й Памяти святых: - мчч. Лукиллиана, и иже с ним (270–275). Стихира на стиховне, свв. отцев, глас 4: Молебную память днесь богоносных отцев, от всея вселенныя собравшихся, в светлем граде Никейстем, православных собрания, благочествующе верно празднуим. Сии бо лютаго Ариа безбожное веление благочестномудренне низложиша, и от Кафолическия Церкве соборне того изгнаша: и ясно Сына Божия единосущна и соприсносущна, прежде век Суща, всех научиша исповедати во изображении веры, известно и благочестно сие изложивше. Темже и мы божественным их повелением последствующе, известно верующе служим, со Отцем Сыну, и Духу Всесвятому, во едином Божестве, Троице Единосущней. Чтения дня: Утр. – Ин.21:1–14 (зач. 66). Лит. – Деян.20:16–18,28–36 (зач. 44). Ин.17:1–13 (зач. 56). Источник: https://t.me/byzcath/198 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 17 Share Posted June 17 17 июня (4 июня ст.ст.), понедельник Седмица 7-я по Пасхе. Поста нет. Глас 6-й Попразднство Вознесения Господня Памяти святых: - свт. Митрофана, патриарха Константинопольского (ок. 326). Кондак святителю Митрофану, патриарху Константинопольскому, глас 2: Веру Христову ясно ты проповедал еси/ и, сию соблюдая,/ во множество воистинну возрастил еси верное твое стадо./ Темже со Ангелы, Митрофане, срадуешися,// Христу моляся непрестанно о всех нас. Чтения дня: Деян.21:8–14 (зач. 45). Ин.14:27–15:7 (зач. 49). Источник: https://t.me/byzcath/199 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 19 Share Posted June 19 18 июня (5 июня ст.ст.), вторник ⚪️ Седмица 7-я по Пасхе. Поста нет. Глас 6-й Попразднство Вознесения Господня (https://t.me/byzcath/194) ☦️ Памяти святых: - сщмч. Дорофея, епископа Тирского (ок. 362); - мч. Космы, пресвитера Арменского. 🎶 Тропарь священномученику Дорофею, епископу Тирскому, глас 5: Нищелюбием обогатився/ и милость воздержания источив,/ наслаждения Царствия Небеснаго сподобися,/ страдальчески беды приим по стаде своем,/ и апостолом обретеся ссельник,/ отче священномучениче Дорофее,/ моли Христа Бога// спастися душам нашим. 📖 Чтения дня: Деян.21:26–32 (зач. 46). Ин.16:2–13 (зач. 53). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 19 Share Posted June 19 19 июня (6 июня ст.ст.), среда ⚪️ Седмица 7-я по Пасхе. Постный день. Глас 6-й Попразднство Вознесения Господня (https://t.me/byzcath/194) ☦️ Памяти святых: - прп. Виссариона, чудотворца Египетского (IV–V); - прп. Илариона Нового, игумена далматского (845). 🎶 Кондак преподобному Виссариону, чудотворцу Египетскому, глас 2: Вышних сил подражав, преподобне,/ образом птиц житие пожил еси,/ временная в забытии положив,/ непрестанным желанием влеком к Небесным добротам Христа Царя,/ дондеже Того достигл еси, Виссарионе,// моли непрестанно о всех нас. 📖 Чтения дня: Деян.23:1–11 (зач. 47). Ин.16:15–23 (зач. 54). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 20 Share Posted June 20 20 июня (7 июня ст.ст.), четверг ⚪️ Седмица 7-я по Пасхе. Поста нет. Глас 6-й Попразднство Вознесения Господня (https://t.me/byzcath/194) ☦️ Памяти святых: - Мч. Феодота Анкирского (303). 🎶 Кондак мученику Феодоту Анкирскому и иже с ним, глас 2: Страдальчески подвизався добре, со сострадальцы твоими, Феодоте,/ и венцы почести приясте с честными страстотерпицами девами.// Темже Христа Бога молите непрестанно о всех нас. 📖 Чтения дня: Деян.25:13–19 (зач. 48). Ин.16:23–33 (зач. 55). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 22 Share Posted June 22 21 июня (8 июня ст.ст.), пятница ⚪️ Седмица 7-я по Пасхе. Постный день. Глас 6-й Отдание праздника Вознесения Господня (https://t.me/byzcath/194) ☦️ Памяти святых: - вмч. Феодора Стратилата (319). 🎶 Тропарь великомученику Феодоpу Стpатилату, глас 4: Воинствословием истинным, страстотерпче,/ Небеснаго Царя воевода предобрый был еси, Феодоре:/ оружиями бо веры ополчился еси мудренно/ и победил еси демонов полки,/ и победоносный явился еси страдалец./ Темже тя верою// присно ублажаем. 📖 Чтения дня: Деян.27:1–44 (зач. 50). Ин.17:18–26 (зач. 57). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 22 Share Posted June 22 22 июня (9 июня ст.ст.), суббота ⚪️ Седмица 7-я по Пасхе. Поста нет. Глас 6-й Троицкая родительская суббота. Поминовение усопших* ☦️ Памяти святых: - свт. Кирилла, архиепископа Александрийского (444). 🎶 Тропарь Троицкой родительской субботы, глас 8: Глубиною мудрости человеколюбно вся строяй,/ и полезное всем подаваяй,/ едине Содетелю, упокой, Господи, души раб Твоих;/ на Тя бо упование возложиша,// Творца и Зиждителя, и Бога нашего. 🎶 Тропарь святителю Кириллу Александрийскому, глас 8: Православия наставниче,/ благочестия учителю и чистоты,/ вселенныя светильниче,/ архиереев Богодухновенное удобрение,/ Кирилле премудре,/ ученьми твоими вся просветил еси,/ цевнице духовная,// моли Христа Бога спастися душам нашим. 📖 Чтения дня: Деян.28:1–31 (зач. 51). Ин.21:15–25 (зач. 67). За упокой: 1Кор.15:47-57 (зач. 163). Ин.6:35–39 (зач. 21). ------------------------------ *согласно русской церковной традиции. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 22 Share Posted June 22 23 июня (10 июня ст.ст.), воскресенье 🟢 Неделя 8-я по Пасхе. Поста нет. Глас 7-й ДЕНЬ СВЯТОЙ ТРОИЦЫ. ПЯТИДЕСЯТНИЦА Памяти святых: - сщмч. Тимофея, епископа Прусского (361–363). Тропарь на День Святой Троицы, глас 8: Благословен еси, Христе Боже наш,/ Иже премудры ловцы явлей,/ низпослав им Духа Святаго,/ и теми уловлей вселенную,// Человеколюбче, слава Тебе. Кондак на День Святой Троицы, глас 8: Егда снизшед языки слия,/ разделяше языки Вышний,/ егда же огненныя языки раздаяше,/ в соединение вся призва,// и согласно славим Всесвятаго Духа. Величание на День Святой Троицы: Величаем Тя,/ Живодавче Христе,/ и чтим Всесвятаго Духа Твоего,/ Егоже от Отца послал еси// Божественным учеником Твоим. Чтения дня: Утр. – Ин.20:19–23 (зач. 65). Лит. – Деян.2:1–11 (зач. 3). Ин.7:37–52,8:12 (зач. 27). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 24 Share Posted June 24 24 июня (11 июня ст.ст.), понедельник 🟢 Седмица 1-я по Пятидесятнице. Троицкая седмица. Поста нет. Глас 7-й ДЕНЬ СВЯТОГО ДУХА Памяти святых: - апостолов Варфоломея (Нафанаила) и Варнавы (Иосии) (I). Тропарь и кондак Пятидесятницы Тропарь апостолам Варфоломею (Нафанаилу) и Варнаве (Иосии), глас 3: Язык огнедохновен в силе Духа приемше,/ во плоти пришедшее Слово проповедасте всюду,/ Егоже ради ов во главу усечен,/ ов же камением побиен,/ и есте апостольскому лику украшение,/ Варфоломее и Варнаво,/ темже память вашу почитаем и просим:// молите Христа Бога подати нам грехов оставление. Чтения дня: Еф.5:8–19 (зач. 229). Мф.18:10–20 (зач. 75). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 25 Share Posted June 25 25 июня (12 июня ст.ст.), вторник 🟢 Седмица 1-я по Пятидесятнице. Поста нет. Глас 7-й Троицкая седмица (https://t.me/byzcath/206) 🌿 ☦️ Памяти святых: - прп. Онуфрия Великого (IV); - прп. Петра Афонского (734). 🎶 Тропарь преподобному Онуфрию Великому, глас 1: Желанием духовным пустыни достигл еси,/ Богомудре Онуфрие,/ и, яко безплотен, в ней многолетне подвизался еси трудолюбне,/ соревнуя пророкам Илии и Крестителю,/ и, от руку ангельску Таин Божественных насладився,/ ныне во свете Святыя Троицы купно с ними веселишися,/ моли спастися нам,// твою память почитающим. 📖 Чтения дня: Рим.1:1–7,13–17 (зач. 79). Мф.4:25–5:13 (зач. 10). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 26 Share Posted June 26 26 июня (13 июня ст.ст.), среда 🟢 Седмица 1-я по Пятидесятнице. Поста нет. Глас 7-й Троицкая седмица (https://t.me/byzcath/207?single) 🌿 ☦️ Памяти святых: - мц. Акилины Старшей (293); - свт. Трифиллия, епископа Левкусии Кипрской (ок. 370). 🎶 Кондак мученице Акилине Старшей, Библосской, глас 2: Девства твоего добротами предочистивши душу твою,/ на высоту мучением востекла еси, Акилино всечестная,/ любовию Жениха твоего Христа уязвившися,/ Емуже со Ангелы предстоиши, веселящися,// с нимиже не престай моляся о всех нас. 🎶 Кондак святителю Трифиллию, епископу Левкусии Кипрской, глас 8: Изрядством жития чистоту девства прием, Трифиллие,/ первопрестольник показался еси Левкусии/ и явился еси тем провозвеститель и Богоразумия наставник./ Сего ради радостно взываем ти:// радуйся, святителей украшение. 📖 Чтения дня: Рим.1:18–27 (зач. 80). Мф.5:20–26 (зач. 12). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 27 Share Posted June 27 27 июня (14 июня ст.ст.), четверг 🟢 Седмица 1-я по Пятидесятнице. Поста нет. Глас 7-й Троицкая седмица Памяти святых: - прор. Елисея (IX в. до Р. Х.); - свт. Мефодия, патриарха Константинопольского (847). Кондак пророка Елисея, глас 2: Пророк Божий явился еси,/ сугубую благодать приемь,/ воистинну достойную тебе, Елиссее блаженне:/ Илии бо был еси совсельник,// с нимже Христу Богу молися непрестанно о всех нас. Кондак святителю Мефодию, патриарху Константинопольскому, глас 2: На земли подвизался еси, яко безплотный,/ и Небеса наследовал еси, Мефодие,/ яко изъяснивый в концех икон поклонение,/ в трудех бо и болезнех вящше пребыв,/ не престал еси дерзновением,// обличая отметающияся иконы Христовы. Чтения дня: Рим.1:28–2:9 (зач. 81). Мф.5:27–32 (зач. 13). Прор.: Иак.5:10–20 (зач. 57). Лк.4:22–30 (зач. 14). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neta Posted June 28 Share Posted June 28 28 июня (15 июня ст.ст.), пятница 🟢 Седмица 1-я по Пятидесятнице. Поста нет. Глас 7-й Троицкая седмица Памяти святых: - прор. Амоса (VIII в. до Р. Х.); - прп. Иеронима Блаженного, Стридонского (420). Кондак пророка Амоса, глас 4: Очистив духом, пророче,/ твое светозарное сердце, славный Амосе,/ пророчествия дар свыше приемь,/ возопил еси велегласно во странах:// се Бог наш, и не приложится ин к Нему. Кондак блаженному Иерониму Стридонскому, глас 8: В преподобных преподобнейшаго и в блаженных блаженнейшаго учителя,/ песньми восхвалим Иеронима достохвальнаго,/ верных наставника и заступника, любовию тому зовуще:// радуйся, отче Богомудре. Чтения дня: Рим.2:14–29 (зач. 82). Мф.5:33–41 (зач. 14). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts